Natural és una empresa familiar. Un projecte que va néixer en un viatge a la illa blanca. Un lloc màgic que et canvia, t’enamora i et contagia. On a finals dels anys 70 ja hi havia una important presència de cultures estrangeres iniciades en moviments alternatius. Un context propici per oferir a tota aquesta gent que visitava o vivia a l’illa, un lloc on poder comprar els aliments integrals i ecològics. Això ens va ajudar a ser la primera dietètica establerta a Eivissa.

Natural 1 obre les seves portes el 1979. Al 1980 ho complementem amb el restaurant “Sa Dacsa” a la plaça de Dalt Vila, que va brillar uns quants anys. Però finalment decidim apostar per les botigues, per un contacte més directe, per escoltar, aprendre, somriure i acontentar al client. Així que l'any 1984 inaugurem Natural-2 a la plaça des Parc.

Els nostre locals han vist passar molts productes, molta gent vinguda d’arreu del món i moltes històries diferents. Hem arribat a vendre des de coixins curatius, a tasses de ceràmica artesanal, fins a roba i sabates biològiques. Un temps enrere, naturòpates que venien de la península passaven consultes. I fins i tot durant un temps va haver-hi un Natural-3.

Durant el 2017 i degut a la reforma de la zona de s'Alamera, aprofitem ses circumstàncies i decidim donar un gir al local de Natural-2. Tanquem la dietètica i obrim una cafeteria eco-friendly per oferir una degustació dels nostres productes Naturals. A sa carta trobareu des de sucs verds i batuts vegans, cafè orgànic i de comerç just amb llets vegetals i una varietat sana d'esmorzars amb opció també sense lactosa i sense gluten. Compaginant sa carta des matins amb una bona sel.lecció de vins de productors petits i de proximitat, per oferir al centre d'Eivissa el lloc ideal per fer l'hora del vermut amb opcions ecològiques i de qualitat. Així nèix el nou projecte del BORN.

A partir d'aquest moment es centralitzen ses vendes a Natural, Vía Púnica, 42, sa botiga gran i devore del magatzem i ses oficines.

Cesarina aguantant a coll a la Tànit Salom davant Natural 1, Setembre 1983.
Tànit davant la porta de l’antiga botiga de Natural1, foto publicada en la revista de Japan Airlines. Agost 2009.

Com a anècdota, l’empresa de cosmètica natural Armonía va començar a vendre’s al públic aquí a la nostra botiga. A Natural s’envasava, s’etiquetava i es venia a herboristeries de tota Espanya. Avui en dia, Armonía és una empresa especialitzada en cosmètica de Saragossa, però segueix mantenint el logotip originari, que si us fixeu coincideix amb el logotip de Natural. Compartim tipografia “Californian” d’acord amb la ideologia hippy del moment.

La experiència ens ha fet créixer i ens ha ensenyat molt sobre el nostre sector. I aquí seguim, amb ganes de compartir-la amb vosaltres. Només ens falta que vingueu a visitar-nos i ens expliqueu la vostra història.